به واسطۀ اهمیت روز افزون بیماری سرطان در دنیای کنونی، مجله« دنیای علم» که همواره می کوشد حقایقی را برای اطلاع عموم مردم انتشار دهد، [ مناسب دانست بخشی از مجله را به موضوع سرطان اختصاص دهد] و چون همه جا، صحبت از داروهای گیاهی برای معالجۀ سرطان شده و می شود و مردم خیلی مایلند بدانند آیا بیماری سرطان را ممکن است اصولاً به وسیلۀ دارو و مخصوصاً با داروهای گیاهی معالجه کرد یا نه و نیز گاهی از طرز معالجاتی که اطبای قدیم ایران دربارۀ سرطان می کرده اند، صحبت می شود، لذا موضوع بحث را « بیماری سرطان از نظر ابن سینا و تطبیق آن با موازین علمی امروزی» قرار داده و مطالب مربوط را در دو بخش با عناوین زیر بیان می کنیم:
تا اوایل قرن بیستم، دانشمندان اروپا تعریف جامعی که برای مواد غذایی می کردند، این بود که می گفتند غذا چیزی است که باعث رشد و نموّ بدن و ترمیم بافت ها می شود و در بدن ایجاد انرژی می کند. اصل این فکر از لاووازیه شروع شد که می گفت همان طور که زغال هنگام سوختن حرارت ایجاد می کند، غذا نیز در بدن می سوزد و حرارت و نیرو تولید می کند. سپس دانشمندان متوجه شدند که بسیاری از غذاها، مخصوصاً مواد سفیده ای و املاح برای نشوونما و حفظ سلامت بدن لازم است. پس از آن، از اوایل قرن بیستم به این طرف، که ویتامین ها یکی پس از دیگری کشف شد، پزشکان دریافتند که در سبزی ها و میوه ها و گوشت و تخم مرغ و غیره موادی موجودند که گرچه مقدار آن ها فوق العاده کم است، فقدان آن ها فوق العاده کم است، فقدان آن ها اختلالات عمیقی در بافت های بدن ایجاد می کند و از این راه، کم کم پی بردند که علت بروز بسیاری از امراض کمبود بدن از این ویتامین ها است که اهمیت حیاتی در بدن دارند.
]]>تاریخ علوم از حیث زمان، ارزش بسیار دارد، به خصوص، اگر به وسیلۀ کسی نوشته شود که هم با جنبه های علمی جدید و هم با اصول علمی قدیم آشنایی کامل داشته باشد. توالی کشفیات سابق همان توالی را به عالم محقق و متتبع تلقین می کند و وی را به کشف های جدید نایل می سازد. می توان روش های قدیمی و متروک را با زبردستی تغییر داد و از آن ها نتایج عملی گرفت. این مطلب خوب فهمیده شود، تاریخ علوم به یک روش تحقیق تبدیل می شود.
یکی از دانشمندان به نام اسوالد (Ostwald) معتقد است که تاریخ علوم جز روش تحقیق چیزی نیست. ما تا این حد موافق نیستیم ولی به هر حال، علم قدیم و علم جدید، پیوسته به یکدیگر یاری می دهند و یکدیگر را به جلو می برند و از مجهول های بی شماری که ما را احاطه کرده است می کاهند. آیا این معنی را برای روشن ساختن مفهوم همکاری علمی عمومی کافی نیست؟ مرگ هم کار مرد عالم را متوقف نمی سازد و نظریه هایی که یک بار عرضه شدند زنده، جاوید و همواره مؤثر خواهند بود.
]]>همیشهبهار گیاهی از تیره مرکبات، علفی و پایا است. ساقه هوایی افراشته منشعب و دارای پرزهای غدهای گل آن زردرنگ میباشد.
همیشهبهار در ایران از جمله در بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد میروید.
گیاهی علفی، یکساله دارای ساقهای به طول ۲۰ تا ۵۰ سانتیمتر است، برگهایی ساده بیضوی، دراز، پوشیده از کرک، با کنارههای موجدار و به رنگ سبز، مایل به قهوه ای روشن دارد، روی ساقه منشعب آن کاپیتولهای درشت و زیبا ظاهر می گردد که به تناسب گرما و رطوبت محیط زندگی، به طور منظم صبحها در فاصله ساعت ۹ تا ۱۰ شکفته و سپس در بعد از ظهرها بین ساعات ۴ تا ۵ جمع میگردد.
کاپیتولهای آن دارای دو نوع گل یکی لولهای و دیگر زبانهای به رنگ زرد مایل به نارنجی و واقع در حاشیه نهنج است.
]]>2ـ تقویت کننده حافظه میباشد روزی یک عدد مصرف شود؛
3ـ برای تقویت بینایی روزی یک عدد میل شود؛
4ـ برای درمان جذام مفید میباشد؛
5ـ تقویت معده میباشد؛ ]]>
زنیان گیاهی است علفی، یکساله و بیکرک به ارتفاع 30 تا 90 سانتیمتر (کمتر از یک متر) پر شاخ و برگ، که به حالت خودرو در نواحی شرقی هند، ایران و مصر میروید. بعلاوه و در نواحی مذکور و نقاط مختلف پرورش مییابد.
برگهائی با پهنک منقسم به بریدگیهای نازک و ظریف و گلها با گلبرگهایی به رنگ سفید و کوچک و همچنین مجتمع به صورت چتر مرکب دارد.
اشعه چتر آن کوتاه دارای طول نسبتاً مساوی و منتهی به براکتههای باریک در محل اتصال به یکدیگر است
]]>گاوزبان گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع ساقه آن تا 60 سانتیمتر میرسد ساقه آن شیاردار و خاردار میباشد.
برگهای این گیاه ساده و پوشیده از تارهای خشن است. گلهای آن به رنگ آبی، سفید و بنفش میباشد.
گاوزبان احتمالا از شمال آفریقا به نواحی دیگر راه یافته و امروزه در منطقه مدیترانه، نواحی شمال آفریقا و قسمتهایی از خاورمیانه میروید. گل، برگ و سرشاخههای گلدار آن به مصرف دارویی میرسد.
]]>
گياهي است علفي و چند ساله كه ارتفاع آن به حدود 2 متر مي رسد ساقه آن از كركهاي ريز كه به رنگ خاكستري ميباشد پوشيده شده است .
برگهاي ختمي دندانه دار، پهن و مانند قلب ميباشد. گلهاي آن درشت به رنگ سفيد مايل به قرمز يا ارغواني است كه به صورت دسته هاي سه تايي در اواخر تابستان ظاهر ميشود .
ختمي به علت داتشن گلهاي زيبا به صورت گياه زينتي در باغچه ها كاشته ميشود. تمام قسمتهاي اين گياه استفاده طبي درد .
]]>